Voer een zoekterm in

Zwartepietendiscussie, Zwarte Pieten-discussie of Zwarte Pieten discussie?

Zwartepietendiscussie_spelling_schrijfwijze_Contented2016

Zwartepietendiscussie, Zwarte Pieten-discussie of Zwarte Pieten discussie?

Het is bijna 5 december. De discussie over de Zwarte Piet – de trouwe volger van Sinterklaas – laait weer op in Nederland. Je ontkomt er niet aan. Alle websites, nieuwssites en tijdlijnen op sociale media staan er vol mee. Los van de inhoud van de discussie over zwarte piet, is het taaltechnisch gezien een interessante kwestie. Wanneer je op internet zoekt naar de schrijfwijze van dit fenomeen, kom je op verschillende varianten uit. Het komt neer op hetzelfde principe als de schrijfwijze van samenstellingen met het woord social media, waar we eerder over schreven. Hoe schrijf je Zwarte Pieten-discussie?

Schoorsteenpiet_RTL_2016_nieuws

Afbeelding 1: recent kondigde RTL aan geen zwarte pieten meer te laten zien op televisie.

Eigennaam of woordgroep

Laten we beginnen met het begin. De basis van het woord zwartepietendiscussie is dat het een zogenaamde samenstelling is (net als bijvoorbeeld socialmediaplatform). Vervolgens kun je de schrijfwijze van het fenomeen Zwarte Piet, überhaupt al vanuit verschillende optieken bekijken. We noemen deze twee varianten en gaan daarna door met de spelling van de samenstelling “zwartepietendiscussie” of “zwartepietendebat”.

– Spelling of schrijfwijze als eigennaam
– Spelling of schrijfwijze als woordgroep

Wat is een eigennaam?

Een eigennaam is een zelfstandig naamwoord dat meestal betrekking heeft op een persoon. In sommige gevallen duidt het op “iets anders unieks” als een plaatsnaam of andere entiteit. In de meeste gevallen worden eigennamen met een hoofdletter geschreven. Denk bijvoorbeeld aan Nijmegen, Apeldoorn, Contented of Johan Cruijff. In het geval van Zwarte Piet schrijf je het dan met twee hoofdletters.

Wat is een woordgroep?

Een woordgroep is een opeenvolging van woorden die bij elkaar horen. Ander woord hiervoor is syntagma. In het geval van zwarte piet, schrijf je het met kleine letters.

Pietitie_spelling_schrijfwijze_Contented_blog

Afbeelding 2: de discussie wordt ook op sociale media gevoerd: 1,8 miljoen “likes” voor de Pietitie op Facebook.

Zwarte Piet of zwarte piet

Zwarte Piet als eigennaam schrijf je dus met twee hoofdletters; dit is een gegeven. Heb je het over zwarte piet met kleine letters, dan gaat het om de woordgroep en “iemand die Zwarte Piet speelt”.

Samenstelling eigennaam

Als je uitgaat van de eigennaam Zwarte Piet, dan wordt de samenstelling met het woord “discussie” als volgt geschreven (denk hierbij aan het feit dat je aan de eigennaam niets aan spelling verandert): Zwarte Pietendiscussie. Een koppelteken mág gebruikt worden, maar dat hoeft niet: Zwarte Pieten-discussie is dus ook toegestaan.

Samenstelling woordgroep

Als je uitgaat van de woordgroep zwarte piet en dus uitgaat van “iemand die Zwarte Piet speelt”, dan wordt de samenstelling aan elkaar geschreven. Het resultaat wordt dan zwartepietendiscussie of zwartepietendebat.

Discussie gesloten

De discussie over Sinterklaas, Zwarte Piet of zwarte piet – zo je wil – zal nog wel even blijven bestaan in ons land. De discussie over de spelling van dit fenomeen, is als het aan ons ligt nu gesloten!

Heb je vragen, opmerkingen of een andere taaltechnische vraag? Stel ze gerust, we beantwoorden ze graag.

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...