Voer een zoekterm in

WK-poule, WK-pool of WK-poole; hoe zit het precies?

WK_voetbal_2018_Contented

WK-poule, WK-pool of WK-poole; hoe zit het precies?

Het wereldkampioenschap voetbal – oftewel het WK 2018 in Rusland – is begonnen. Gister is de bal in Moskou aan het rollen gebracht. Thuisland Rusland veegde de vloer aan met Saoedi-Arabië met 5-0. Voor menigeen die een voorspelling heeft ingevuld, kwam dit als een verrassing. De voorbereiding van Rusland was niet veelbelovend en de mannen uit het Midden-Oosten staan er niet bekend om zich de oren op die manier te laten wassen. Niets was echter minder waar. Onder toeziend oog van president Poetin, gingen de Russen na meer dan 90 minuten spelen, de kleedkamer in met een dikke & afgetekende overwinning. Niemand had dit zien aankomen en in menig pooltje is enkel en alleen de toto goed geraden. Maar hoe schrijf je dat eigenlijk – dat woord pool

Pool, poule, poole of poul?

“Zullen we een pooltje maken?”. Een veelgestelde vraag als het gaat om het organiseren van weddenschappen of gokwedstrijden. Pool is dan het juist geschreven woord in deze context. Met een pool vul je een schema in – van bijvoorbeeld het WK voetbal 2018, het EK 2016 of de Olympische Spelen – waarbij je inschat welke deelnemers het goed doen of juist niet. Een speelschema wordt hierbij vaak als uitgangspunt gebruikt. Het woord pool is dus een afgeleide van een weddenschap. De uitspraak van het Engelse woord pool is “poel”. Naast deze betekenis van het woord pool, het woord vele andere betekenissen, namelijk:

 • Een persoon uit het land Polen
 • Het uiterste noorden of zuiden van de aarde (noordpool, zuidpool)
 • Jargon rondom de wereld van elektriciteit, deel van een batterij of magneet
 • Een groep personen waar uit geput kan worden (pool van verpleegkundigen)
 • Aspunt, draaipunt
 • Een bundel schuldbekentenissen in de vorm van een obligatie (jargon)
 • Konijnenras
 • Biljartvorm, poolbiljart
 • De opstaande draadjes van een kleed, stof of tapijt heten zo
 • Een dorp in Engeland
 • Een lange overjas
 • Zwembad

Terug naar de spelling en de logische verbintenis met het woord poule. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen wel degelijk iets heel anders.

Contented_speelschema_WK_2018

Afbeelding 1: het speelschema van het WK voetbal in Rusland in 2018. (bron: wk2018.nl)

In welke poule zit Nederland?

Nederland is dit jaar ingedeeld in de thuisblijverspoule. De spelling van het woord poule is in deze anders, zoals je wellicht opvalt. Dit woord is echter een afgeleide uit Frankrijk, in plaats van het Engelse pool. Een poule is een groep waarin een land of individu is ingedeeld. Rusland zit dit jaar in groep A, poule A, samen met Saoudi-Arabië, Uruguay en Egypte. De term poule is dus wel een sportterm, maar is niet te verwarren met het Engelse woord pool.

Contented_poultje_pooltje_spelling_hoe_schrijf_je

Afbeelding 2: de woorden “pooltje” en “poultje” worden vaak door elkaar gebruikt, maar niet altijd op de juiste manier . (bron: Twitter)

Pool met koppelteken

Het woord pool komt vaak voor in combinatie met een koppelteken, net als bijvoorbeeld bij het woord socialmedia-kanaal. Dit is het geval als je een zogenaamde samenstelling wilt opschrijven. Denk hier dus aan als je iemand wilt uitnodigen voor jouw WK-pool.

Onze oranje leeuwen doen dus dit jaar niet mee met het WK voetbal en worden zeker geen wereldkampioen. Zeker duizenden pooltjes zijn desalniettemin opgezet om toch het gevoel van spanning en betrokkenheid te behouden. Wie wint volgens jou het WK van 2018? Heb je hier advies voor nodig? Bel of mail ons gerust voor gevraagd en ongevraagd advies…!

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...