Voer een zoekterm in

Weg met de kiek; een ode aan de foto en de fotograaf!

Steve_Mccurry_copyright_fotografie

Weg met de kiek; een ode aan de foto en de fotograaf!

Dit artikel is herschreven en verscheen eerder op 18 juli 2019.

“Mooie kiek heb je geschoten!”. We horen en lezen het steeds vaker op internet of op televisie. Zelfs Talpa Entertainment Producties heeft het erover via het programma Het Perfecte Plaatje op RTL 4. Fotografen oefenen dagelijks hun vak uit, om vervolgens te lezen dat ze een mooie kiek hebben gemaakt. Dit kan niet! Wij hebben dit een aantal maanden in de gaten gehouden en er een soort “mini Contented onderzoek” van gemaakt. Wat blijkt? Ook fotografen hekelen zich aan het feit dat er steeds meer over de kiek wordt gesproken en niet over een professionele foto die gemaakt wordt door een fotograaf. Een ode aan de foto in ons nieuwste blog.

Wat is fotografie?

Volgens Wikipedia is de formele beschrijving van het woord fotografie het volgende;

Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φῶς (phōs): licht, en γράφειν (graphein): schrijven).

Schrijven met licht dus. Fotografie heeft vanaf 1826 een hele reis afgelegd, van donkere kamer tot digitale fotografie. Er zijn opleidingen te volgen op de De Nederlandse Fotovakschool en er zijn wereldwijde wedstrijden zoals bijvoorbeeld de World Press Photo als meest prestigieuze fotografiewedstrijd van het jaar. Kortgezegd: fotografie is een vak.

De beste fotograaf

Er is natuurlijk een hoop te zeggen en schrijven over wie dan de beste fotograaf zou zijn. Wij gaan daar dan ook geen keuzes in maken. Een illuster rijtje fotografen zoals de Amerikaan Jay Maisel, de vintage fotograaf George Brassaï, fotojournalist Steve McCurry, Amerikaanse Annie Leibovitz, portretfotograaf Yousuf Karsh en bijvoorbeeld ook de Nederlanders Anton Corbijn, Erwin Olaf en William Rutten kunnen we je wel voorschotelen. De beste fotograaf is niet te noemen; het gaat over smaak, genre maar ook om gevoel. Misschien werkt jouw beste fotograaf wel bij Contented, gewoon om de hoek in Apeldoorn!

Het Perfecte Plaatje

Het commerciële televisieprogramma Het Perfecte Plaatje – al meerdere seizoenen te zien op RTL 4 – zoekt in het format naar diegene die de perfecte foto kan maken. De presentator heeft in één van de afleveringen verteld wie Israël Kiek was. Deze Nederlandse fotopionier die overleed in 1899, werd bekend door zijn groepsfoto’s van studenten en kon er zodoende ook wat van.

Creativiteit was zijn handelsmerk in meerdere opzichten. Dat zijn nalatenschap óók verband zou houden met zijn achternaam, zou hij nooit hebben verwacht en misschien zelfs niet hebben gewild. Het kiekje is niet meer weg te denken uit de wereld van de fotografie – echter doet de term wat ons betreft helaas niet altijd recht aan het resultaat van de foto.

Kiek_waar_komt_dat_vandaan_fotografie

Afbeelding 1. Presentator Tijl Beckand legt uit wie fotograaf Israël Kiek was.

Fotografie is meer dan dom ‘klikken’

Thuiskomen met 250 foto’s als je een dagje het bos in bent geweest, en jezelf vervolgens natuurfotograaf noemen. Klassiek, maar echt niet serieus te nemen. Het is iets dat we tegenwoordig vaak zien of lezen. Zeker in het digitale tijdperk waarin we leven en met iPhones die 12 megapixelcamera’s bevatten en in 4K video’s kunnen opnemen. Dan is iedereen blijkbaar fotograaf of cameraman. Wij zien dat anders. Fotograferen of videocontent maken, is meer dan alleen op de knop drukken, opslaan en delen. Een goede fotograaf voert zijn vak uit, heeft passie en houdt rekening met onder andere;

 • Belichting (flitsen mag best!)
 • Omgeving
 • Emotie
 • Beweging (ja, ook jij, wees niet lui)
 • Diepte
 • Stabiliteit
 • Lijnen
 • Compositie
 • Locatie
 • Kleur
 • Timing
 • Tijd (neem de tijd)

Deze lijst is zeker niet compleet. Goede fotografen hebben oog voor detail, zien het moment waarop ze moeten afdrukken, hebben talent en beheersen hun apparaat. Uiteraard is de samenwerking met de goede apparatuur dus essentieel. Instellingen zoals ISO-waarde, diafragma en sluitertijd zijn belangrijk voor het maken van een goede foto. En vergeet je eigen houding niet! Soms zijn je eigen benen de zoom en soms kun je door iets te bukken een gaaf perspectief creëren. Kortom: over een goede foto is nagedacht.

Steve_Mccurry_copyright_fotografie

Afbeelding 2: een voorbeeld van een fantastische foto (bron: Steve McCurry (2013), Portraits).

En de ouderwetse kiek dan?

Ons verhaal begonnen we met de aversie tegen het woord kiek. Althans, het woord kiek in verband gebracht met foto’s die gemaakt zijn door een fotograaf. Dat kan niet! Zo lazen wij op LinkedIn recent onderstaand “compliment”.

Fotografie_is_geen_kiekje_maar_een_vak

Afbeelding 3; een “compliment” op LinkedIn. Al denken wij dat de fotograaf er niet blij mee is (bron: LinkedIn).

Dit gaat er bij ons dus niet in. Het is vast goed bedoeld door degene die het commentaar gaf, echter geef je een ervaren hersenchirurg na een geslaagde operatie toch ook niet terug dat “hij prima doktertje heeft gespeeld”? Laten we respect tonen voor het vak fotografie. In dit geval ging het om foto’s die gemaakt waren in Nijmegen. Tijdens de recente Nijmeegse Vierdaagse 2019. De fotograaf heeft moeite gedaan, zich enigszins gehouden aan de bovenstaande lijst met tips over fotograferen en heeft oog voor een mooie plaat. Zeg nou zelf; deze foto’s zijn toch geen kiekjes?

Fotografie_Apeldoorn_kader_vuurwerk

Afbeelding 4; kiekjes of toch echt goede foto’s? (bron: LinkedIn).

Kiekjes in de media

Ook in de media wordt het begrip kiekje regelmatig gebruikt. Soms terecht, als het gaat om een vluchtig fotootje op Instagram, soms ook onterecht als het gaat om een uitgedachte foto gemaakt voor een fotograaf!

Fotograaf_Apeldoorn_geen_kiek

Afbeelding 5; kiekjes in de media (bron: AD).

Fotografie is een vak. Een kunst. Fotografie is ‘schrijven met licht’. De definitie van een kiek is 1) Amateurfoto 2) Foto 3) Fotootje 4) Herik 5) Keik 6) Momentopname. Als je dit aanhoudt tegen een professionele fotograaf die zijn best doet op het maken van een goed beeld, dan zie je dat dat niet in verhouding staat.

Het gebruik van het woord kiek in relatie tot een foto, is dus iets waar je twee keer over na zou moeten denken als het aan de fotografen van Contented ligt. En wat vind jij? Kan het woord kiekje nog? Of moeten we dat met elkaar verbannen? Of geef jij ons een kiekje van eigen deeg? Reageer of stuur ons een bericht!

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...