Voer een zoekterm in

Wat weet jij van het &-teken, de ampersand?

Ampersand_Contented_wat_weet_jij_ervan

Wat weet jij van het &-teken, de ampersand?

We schrijven of tekenen hem vaak; de ampersand oftewel het &-teken. Ook in het dagelijks leven zien we het en-teken vaak voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan een groot warenhuis die in 2016 failliet werd verklaard, een bekende drankwinkel met twee dezelfde namen of een modeketen waar grote hoeveelheden kleding tegen lage prijzen worden verkocht. Wellicht waren dat wat doordenkers… Wat weten we van dit zogenaamde ligatuur? Waar komt het &-teken vandaan? En is de ampersand onlosmakelijk verbonden met onze Nederlandse taal?

Wat is de ampersand?

De betekenis van het woord ampersand is kortweg het &-teken. Dit teken is afkomstig van een samenvoeging van twee letters; de ‘e’ en de ‘t’. ‘Et’ is Latijns voor ‘en’. Door de jaren heen zijn deze twee letters zo aan elkaar gegroeid, dat ze nauwelijks nog te herkennen zijn in het &-teken.

Contented_Definitie_Ampersand_Wikipedia

Afbeelding 1: de definitie van de ampersand volgens Wikipedia.

Het &-teken is een ligatuur

Een ligatuur is een symbool dat gevormd wordt ‘door twee of meer lettervormen’. Met andere woorden, het is een teken dat is ontstaan uit twee andere letters. Zo is dat dus ook te zien bij het &-teken, waarbij de letters ‘e’ en ‘t’ samengevoegd zijn. Leuk feitje: de lange ‘ij’ is er ook eentje.

Tijd is geld

Meestal werd deze samenvoeging voor de sier gedaan, maar er waren tijden dat dit ook een technische reden had. Bij typemachines – en bij boekdruk – had het een reden om één teken de maken in plaats van twee lettervormen. Het was namelijk zo dat de letters elkaar konden raken in de typemachine of bij andere boekdruktechnieken. Op die manier kon er bij bijvoorbeeld boekdruk een beschadiging ontstaan in het systeem. Het realiseren van één teken, namelijk de ampersand, voorkwam dat. Uiteraard en niet geheel onbelangrijk, is het schrijven met het &-teken een manier om tijd en ruimte te besparen.

SEO & webteksten

Het &-teken wordt dagelijks veel gebruikt. Meestal worden twee woorden met het teken aan elkaar verbonden, zodat door de lezer wordt ervaren dat de begrippen erg bij elkaar horen. Eigenlijk gebruiken we het teken om te laten zien dat twee woorden veel verband hebben. Denk aan SEO & webteksten.

Tegenwoordig zijn deze twee begrippen niet meer los van elkaar te zien. Webteksten voor een nieuwe of bestaande website, kunnen anno 2016 niet meer zonder SEO. Zoekmachine optimalisatie hoort bij een huidige website. Het doel van deze tactische webteksten is om te ‘scoren’ de gratis zoekresultaten. De begrippen SEO en webteksten zijn dan ook onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Website & blog

Hetzelfde geldt wat ons betreft voor een website & een blog. Een blog zorgt voor online zichtbaarheid. Periodiek wordt content aan Google gevoerd. Dat vinden ze leuk en daardoor wordt jouw website relevanter om te tonen. Het werkt! Wij zien een website als een manier om geld te verdienen en bezoekers aan te trekken. Een blog helpt daarbij als enorm effectief middel. Om die reden zijn de begrippen website en blog onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Over & uit

Conclusie: de ampersand oftewel het &-teken is een samenvoeging van twee letters; de ‘e’ en de ‘t’. We noemen dat een ligatuur. Een ligatuur kan zowel een technische als esthetische (schoonheid) reden hebben. De ampersand is niet meer weg te denken uit de Nederlandse taal. We gebruiken hem allemaal vrijwel dagelijks! Vragen of meer weten? Bij deze een link naar ons emailadres & telefoonnummer

 

                                                

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...