Voer een zoekterm in

PHP is geen programmeertaal, maar wat is PHP dan wel?

abonnementen_Contented_tekstschrijver_Apeldoorn

PHP is geen programmeertaal, maar wat is PHP dan wel?

Een nieuwe website maken, omdat je een eigen bedrijf bent begonnen, een onderneming bent gestart of als ZZP’er aan de slag bent gegaan: het is een goede eerste stap! Online zichtbaarheid is belangrijk, daar schreven we al eerder over. Een blog, socialmediakanaal, of het optimaliseren van content helpen hierbij. Vaak wordt het ontwerpen van een website uitbesteed aan een webbouwer, webdeveloper of ander extern bureau. Het is dan wel handig als je vooraf al wat informatie hebt ingewonnen over hoe dat precies werkt: het maken van zo’n website. PHP en HTML zijn kreten die je dan vaak voorbij ziet komen. We leggen je in dit – ietwat technische – blog uit wat het is en wat de voordelen van PHP zijn.

PHP en HTML

Een veelgestelde vraag aan webdesigners is “wat is het verschil tussen PHP en HTML?”. Laten we beginnen met het feit waar beide afkortingen voor staan. HTML staat voor Hyper Text Markup Language. PHP stond ooit voor Personal Home Page, maar omdat dat tegenwoordig de lading niet meer helemaal dekt, staat PHP tegenwoordig voor PHP Hypertext Preprocessor. Beide varianten taal, worden gebruikt bij het maken van websites, ondersteund door verschillende CMS’en oftewel Content Management Systemen. Dit zijn systemen of platforms waar websites op draaien, bijvoorbeeld grote spelers als WordPress of Joomla.

Progammeertaal of scripttaal?

PHP en HTML zijn géén programmeertalen. Dat hebben we maar even gezegd alvast. In de afkorting van HTML zit de daadwerkelijke functie al verscholen namelijk het opmaken van pagina’s. Vaak wordt gesproken over HTML-codering of het coderen van websites, als het gaat om HTML. HTML doet niets meer dan platte tekst veranderen in prettig leesbare content. Er wordt een opmaak gegenereerd aan de platte woorden en zitten. Je kunt dit vergelijken met een Word-bestand waarin je handmatig kopteksten, nummeringen en andere opmaakaspecten toevoegt. Door dit in een format te gieten, wordt de website in dit geval prettiger en duidelijker leesbaar. HTML-bestanden zijn statisch. Dat wil zeggen dat ze niet eenvoudig te veranderen zijn. Bij kleine websites is dat vaak niet zo’n probleem, want als er dan aanpassingen nodig zijn, vergt dat niet zoveel werk. Tegenwoordig zijn de websites echter meestal vrij uitgebreid, dus is aanpassing arbeidsintensiever.

abonnementen_Contented_tekstschrijver_Apeldoorn

Afbeelding 1: een stukje HTML op de website van Contented. Je ziet dat de linker koptekst Abonnementen ‘opgemaakt is’ door de omrande rechter HTML-codes.

De voordelen van PHP

PHP is in tegenstelling tot HTML dynamisch. Je kunt het zien als aanvulling op of onderdeel van HTML. HTML zorgt voor de opmaak, PHP zorgt voor de verwerking van gegevens. Stukjes PHP-code kunnen worden opgenomen in de HTML-pagina’s. Handige toepassingen kunnen hiermee worden gebruikt. Voor deze verwerking is een processor nodig op een webserver. PHP is dus ook geen programmeertaal maar een scripttaal die speciaal bedoeld is om op deze gekoppelde webservers die dynamische webpagina’s te maken. PHP zorgt er dus voor dat jouw website goed weergegeven en getoond wordt aan je bezoekers. In contactformulieren wordt door PHP-scripts bijvoorbeeld gecheckt of jouw naam, telefoonnummer of boodschap wel goed zijn ingevuld.

In plaats van HTML worden de gegevens nu in een dynamisch formulier ingevoerd in de database waar de website op draait (dit weet je hostingpartij vaak wel), bijvoorbeeld de open source database MySQL. Dit is het moment waarop PHP de gegevens in de database zet en dat de bezoeker vervolgens de informatie getoond krijgt. Vooral bij contactformulieren, webshops of blogpagina’s zoals de onze is dit handig, omdat deze websites te maken hebben met een dynamisch karakter.

Bijkomend voordeel is dat je in tegenstelling tot HTML niet voor elke pagina een apart HTML-bestand hoeft te maken, maar dit automatisch laten gebeuren door PHP. Dit proces vindt dus allemaal plaats op de webserver waar de website op draait. Dit is de reden dat PHP soms een server side scripter wordt genoemd. Met PHP alléén kun je niet zo veel: je hebt dus specifieke scripts nodig. In deze scripts staan de opdrachten voor PHP: je vertelt dan als het ware wat er precies moet gebeuren.

contactpagina_Contented_tekstschrijver_Apeldoorn

Afbeelding 2: de navigatie en header zijn met PHP-scripts ingericht en op alle pagina’s van www.contented.nl hetzelfde.

Alle pagina’s op de website van Contented hebben dezelfde Header, Navigatie, Footer en nog wat andere standaard elementen. Het zou enorm intensief zijn om dit allemaal apart in te moeten richten. PHP helpt hierbij door het toepassen van de geschreven scripts.

PHP en online zichtbaarheid

Er zijn verschillende versies van PHP op de markt. De meest recente is PHP 7.1. Voor WordPress is deze variant ook al compatibel – oftewel ze werken samen en je kunt dit gebruiken. Deze meest nieuwe variant heeft een aantal voordelen voor jou en voor je bezoekers.

  • Je website wordt sneller door (migratie naar) PHP 7.1
  • De omgeving is veiliger
  • De foutafhandeling is verbeterd ten opzichte van PHP 5.6
  • Er is sprake van minder geheugengebruik
PHP_versies_Contented_Apeldoorn_SEO

Afbeelding 3: de verschillende releases van PHP.

Dit alles heeft invloed op je online zichtbaarheid, gebruikersvriendelijkheid van je website en kan resulteren in meer omzet. Pas bij de overstap naar de nieuwste PHP versie wel op op fouten (bugs) en schakel hulp in als je website niet meer goed werkt. Het zou zonde zijn als het resulteert in fouten en afhakende bezoekers.

PHP en HTML hebben dus invloed op het gebruikersgemak van je website. Het is – naast SEO, bloggen en socialmediakanalen – een welkome aanvulling op de inrichting van je onlinemarketingstrategie. Gebruik alles om online indruk te maken! Je kunt tegenwoordig niet anders!

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...