Voer een zoekterm in

Peter R. de Vries zal nooit meer een “stukkie schrijven”

Stukkie_schrijven_Peter_R_de_Vries

Peter R. de Vries zal nooit meer een “stukkie schrijven”

Peter R. de Vries (1956 – 2021) – vandaag op de dag af één jaar geleden overleden – heeft de uitspraak “On bended knee is no way to be free” voor altijd op de kaart gezet. Heel Nederland werd in de zomermaanden van 2021 – hoe wrang ook – geïnspireerd door deze rake woorden. Woorden die hij op zijn getatoeëerde kuit had vereeuwigd, evenals zijn zoon Royce de Vries.

Een uitspraak die wat minder bekend is geworden, maar die minstens het benoemen waard is, vertrouwde hij het papier toe in zijn voorwoord van het boek De moord die nooit mag verjaren (2002). Peter R. de Vries stelde dat “een stukkie schrijven absoluut het leukste en mooiste journalistieke handwerk” is.

Het is een voor ons als schrijvers inmiddels befaamde uitspraak, waar veel passie in verscholen zit over de kunst van de schrijvende journalistiek én het is een uitspraak die wij als tekstschrijvers uiteraard alleen maar kunnen beamen.

Een “stukkie schrijven”

Deze ongetwijfeld zorgvuldig gekozen woorden van Peter R. de Vries komen vrijwel wekelijks langs in de gedachten van een tekstschrijver. Het begint vaak met inspiratie. Dat kan een gebeurtenis zijn, een memorabel moment, een idee of gedachte waar een schrijver iets mee wil. Of nee, iets mee móet!

Het papier is dan de plek waar dit moet worden vastgelegd. Of in deze tijd: een blog of artikel op een online platform. De kennis, de mening of de observatie moet en zal gedeeld worden. Op deze manier gaan de gedachten (waarschijnlijk) nooit verloren. Want het internet vergeet vrijwel nooit iets. Het stukkie moet geschreven worden, de kennis mag niet verjaren, maar moet tot in de lengte ervan gevonden kunnen worden.

Stukkie_schrijven_PeterR_de_Vries
De vijfde regel van het voorwoord bevat de gevleugelde woorden. Bron: De moord die nooit mag verjaren (Peter R. de Vries, 2002).

Op pagina 9 – waar het voorwoord van De moord die nooit mag verjaren (Peter R. de Vries, 2002) te vinden is – staan de gevleugelde woorden die Peter op papier zette.

Je ziet en leest ook dat hij schrijft dat hij tijd maakt om te schrijven. Schrijven doe je er niet even bij. Het is echt een activiteit waar je voor moet gaan zitten. Waar je zin in ‘moet’ hebben. Pak een kop koffie, een glas water, misschien een goed glas rode wijn, wat te eten erbij en ga er echt voor zitten. Het writer’s block ga je dan absoluut overwinnen. De content en de teksten komen vanzelf. Die “vaardige pen” waar Peter R. het over heeft, ontwikkel je onder andere door uren te maken.

Geloof ons nou maar. En als je dat niet wil: geloof Peter R. de Vries.

Stukkie_schrijven_Peter_R_de_Vries_misdaadverslaggever
Een stukkie schrijven”; neem er de tijd voor en ga er goed voor zitten.

Inspiratiebron voor schrijvers

Peter R. de Vries. Een inspiratiebron voor velen. Dus ook voor tekstschrijvers. “Een stukkie schrijven” – het zijn woorden die blijven hangen, woorden die beklijven en woorden die inspireren om door te gaan met schrijvende journalistiek, bloggen en webteksten maken.

Het is eeuwig zonde dat het leven van zo een markant man, betekenisvolle persoonlijkheid en “Neerlands Hoop in vele zaken”, beëindigd is. Des te bijzonder is het dat de Peter R. de Vries Foundation zijn gedachtengoed voortzet. hetgeen dochter Kelly de Vries recent bekend maakte.

Peter R. de Vries in 2012, niet wetend dat hij tien jaren later een stichting naar zich vernoemd zou krijgen – de Peter R. de Vries Foundation.

De titel van het boek waar zijn quote “een stukkie schrijven” in stond, vat de essentie goed samen: laat deze laffe moord nooit verjaren, maar laat bovenal zijn uitspraken, rechtvaardigheidsgevoel, manier van leven en standvastigheid voortleven. Bij ons gebeurt dit door dat ene zinnetje regelmatig de revue te laten passeren wanneer we weer in de pen geklommen zijn.

Op 7 juni jl. is tegen verdachten Delano G. en Kamil E. een levenslange celstraf geëist. Oorspronkelijk zou de uitspraak in deze zaak op 14 juli jl. plaatsvinden, echter door nieuwe informatie is de zaak (mogelijk maanden) uitgesteld. Het zou gaan om bewijsstukken waarin verklaringen van een beschermde getuige staan, die de inmiddels beruchte moordzaak linken aan de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Inmiddels zitten er zes verdachten vast in de zaak rondom de moord op Nederlands beste misdaadverslaggever.

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...