Voer een zoekterm in

Hoe is het met jouw goede taalvoornemens?

Goede taalvoornemens 2016 - Contentedblogt

Hoe is het met jouw goede taalvoornemens?

Eind 2015 hebben we in Nederland met zijn allen meegedaan aan de verkiezing ‘Weg met dat woord’. Welk woord wilden wij als Nederlanders in 2016 niet meer horen? Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) berichtte eind vorig jaar dat ‘me’ in plaats van ‘mijn’ als meest irritante woord werd gekozen. Op de voet gevolgd door een aantal andere krakers, die in dit blog tevens aan bod komen. Hoe zit dat nadat we 4 maanden onderweg zijn in het nieuwe jaar 2016? Houdt Nederland zich in 2016 aan de goede voornemens om deze woorden te mijden? Contented deed een (online) steekproef.

Me vriend, me tas, me moeder. Deze uitspraken irriteren veel mensen. Als het woord ‘me’ wordt gebruikt in plaats van ‘mijn’, dan vindt het merendeel van Nederland dit erg storend. Ook bij de NTR is hier recent aandacht aan besteed. Het INL vroeg aan Nederland en Vlamingen welk woord wij niet meer willen horen en maar liefst 30% van de stemmen ging naar deze winnaar. De top drie zag er als volgt uit.

  1. ‘Me’ in plaats van ‘mijn’ (30%)
  2. Diervriendelijk vlees (20%)
  3. Plezierjacht (12%)

Voor de volledigheid zetten we de nummers 4 tot en met 10 van de top 10 irritante woorden die wij in Nederland in 2016 niet meer willen horen op een rij:

  1. Participatiesamenleving
  2. Papadag
  3. Mensenmens
  4. Dagdagelijks
  5. Zeg maar
  6. Chillen
  7. Selfie

 ‘Me’ in plaats van ‘mijn’

Hoe zit het nou eigenlijk? Voor de helderheid leggen we kort uit wanneer je ‘me’ of ‘mijn’ gebruikt. Me gebruik je in het geval dat het gaat om een persoonlijk voornaamwoord: ‘haal me maar op’ of ‘geef me dat boek’. Mijn gebruik je in het geval dat het gaat om een bezittelijk voornaamwoord: ‘dat zijn mijn schoenen’ of ‘dat is mijn vriendin’.

MeOfMijnuitleg_contentedblogt

MeOfMijn_contentedblogt (2)

 Status mei 2016

Contented is de afgelopen maanden eens gaan onderzoeken of wij Nederlanders zich een beetje houden aan de goede voornemens op taalgebied. Hoe is het gesteld met de ergernissen in 2016? Gebruiken we de woorden ‘diervriendelijk vlees’, ‘mensenmens’ of ‘selfie’ echt minder op bijvoorbeeld Instagram, Facebook, nieuwsberichten of andere socialmedia kanalen? We laten een aantal voorbeelden zien waaruit blijkt dat er nog zeker werk aan de winkel is op gebied van taal, spelling en onze goede (taal)voornemens voor 2016.

Je kunt discussiëren of een liefdesrelatie iets te maken heeft met bezit of bezittelijke voornaamwoorden. Taaltechnisch gezien is het gebruik van ‘mijn’ bij dit voorbeeld beter op zijn plaats. Instagram is een groeiend social media platform. Zowel zakelijk als privé wordt het socialmedia kanaal enorm veel gebruikt om online zichtbaar te zijn. Door die groei, groeit ook het aantal spelfouten op dit medium.

In de Nederlandse gezondheidszorg werken natuurlijk een hele hoop ‘mensenmensen’ die ervoor zorgen dat we – wanneer we een medisch ongemak hebben – geholpen worden. Ook daar kunnen wij in 2016 niet omheen. Zelfs in de voetballerij wordt er nog wel eens over mensenmensen gesproken.

Conclusie

Onze steekproef laat zien dat er in onze participatiesamenleving nog genoeg voornemens op het gebied van spelling of ergernissen waargemaakt kunnen worden in 2016. Misschien vinden we het gebruik van ‘me’ in plaats van ‘mijn’, diervriendelijk vlees, plezierjacht, participatiesamenleving, papadag, mensenmens, dagdagelijks, zeg maar, chillen en selfie toch minder storend dan we denken.

Zakelijke relaties en spelfouten

Leuk om te weten is dat bijna 75% van de Nederlanders zijn twijfels heeft om een zakelijke relatie aan te gaan met iemand die spelfouten maakt. Vooral d’s en t’s zijn gevreesde fouten als het gaat om werkwoordsvormen. Fouten in e-mails, rapporten of verslagen zijn ergernis nummer 1. Fouten in kranten, (online) publicaties, tijdschriften en sollicitatiebrieven worden tevens als tenenkrommend gezien bij Nederlanders.

Hulp nodig bij het schrijven van foutloze Nederlandse teksten of heb je zelf ook voorbeelden? We helpen je graag!

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...