Voer een zoekterm in

De hashtag is geen leesteken, maar wat is het dan wel?

contented

De hashtag is geen leesteken, maar wat is het dan wel?

De hashtag is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse communicatie. X (voorheen Twitter), Instagram en Facebook staan er vol mee. De hashtag maakt het eenvoudig om informatie gemakkelijk terug te vinden, live te volgen of trending te maken. Op socialmediakanalen als Youtube en Google+ wordt de tag-aanduiding ook dagelijks gebruikt. Een hashtag kan voorkomen op zichzelf, in een zin of direct voor een woord. Het is inmiddels zo gewoon geworden, dat we de oorsprong eigenlijk helemaal niet meer kennen. Want wat weet jij over de hashtag?

Informatie over de hashtag

De hashtag an sich is in de basis begonnen als hekje. Dit door de vorm van het symbool: #. De officiële benaming voor het hekje is kardinaalteken. Het is een teken op een toetsenbord van een pc, laptop, device of smartphone. Meestal vind je de # op de 3 van een toetsenbord. Om het teken te gebruiken moet eerst de shifttoets worden ingedrukt. Op de telefoon vind je het teken onder de 9 en naast de 0 (nul).  Het spoorwegteken – zoals de hashtag ook regelmatig genoemd wordt – wordt in de praktijk meestal gebruikt als begin of eind van een zin, als afsluitsymbool of om woorden makkelijk op te kunnen zoeken.

Kardinaalteken_Contented_Apeldoorn

Afbeelding 1: de plek waar de # op een telefoon zit.

Waar wordt de # voor gebruikt?

Als eerste wordt de hashtag natuurlijk gebruikt op sociale media. Zaken die aandacht nodig hebben om bijvoorbeeld bekendheid te creëren, worden middels hashtags trending gemaakt. Althans, de meeste marketingafdelingen proberen dit elke dag, elke week en eigenlijk elk uur. Opvallen tussen de vele kardinaaltekens op het internet is niet makkelijk. Tip is om een benaming te kiezen die niet vaak gebruikt wordt. Op die manier kun je opvallen. #Blogger of #tekstschrijver worden bijvoorbeeld vaak gebruikt, maar #contentkoning al wat minder. Het is zaak om goed na te denken over het gebruik van je hashtags. Online marketing valt of staat met vindbaar zijn, onderscheidend zijn en opvallen. Zorg dat je dit op een unieke manier doet! Met het gebruik van de beste hekjes dus.

“Sluit af met een hekje”

Een andere toepassing die voor iedereen herkenbaar is: de befaamde uitspraak van de mevrouw die je hoort als je een bandje aan de telefoon krijgt. Hier is het allemaal een beetje begonnen. Paragrafen, nummers, muzieknotaties en zelfs fracturen (breuken in medische zin) worden met behulp van het kardinaalteken aangeduid. Het teken is dus een veelgebruikte. Tóch is het geen leesteken. Het teken behoort tot de algemene typografie. Net als de ampersand (&) waar we eerder een blog over schreven. Bij leestekens moet je denken aan punten, komma’s  en vraagtekens.

Good old hekje. Inmiddels omgedoopt tot ware vintage, een kracht die toegevoegde waarde biedt op het internet. Gebruik het kardinaalteken, de hashtag, het hekje of hoe jij het in je dagelijkse communicatie ook noemt, zorgvuldig. Dat is de gouden tip bij het vindbaar maken van je content. Of dit nou op Instagram, X, Facebook of Youtube is. Onderscheidend zijn is key. Heb je hier hulp bij nodig of wil je meer informatie over de hashtag? Vraag het onze #contentetekstschrijversuitapeldoorn dan gerust… 

Reacties (8)

 1. Tim
  mrt 22, 2022

  ‘breuken in medische zin’ is een fractuur en geen factuur…

  • Contented
   mrt 22, 2022

   Hi Tim, scherp, we hebben het direct aangepast!

   Leuk dat je dit artikel zo aandachtig gelezen hebt.

   Fijne dag,

   Team Contented

 2. Daniel
  mei 24, 2022

  ‘#’ wordt in wiskunde ook gebruikt als afkorting voor het woord ‘aantal’ bvb. het aantal uren = #uren.

  • Contented
   mei 24, 2022

   Hi Daniël,
   Dankjewel. Wat een mooie toevoeging!
   Is dat een officiële toepassing of iets soortgelijks als “spreektaal”?
   Wij kunnen nergens terugvinden dat de # in de wiskunde wordt gebruikt.
   Kun je ons vertellen waar we dat kunnen lezen?
   Fijne avond,
   Team Contented

 3. Steven Hoogslag
  aug 29, 2022

  Het kardinaalteken in een documentnaam verstoort het afbeelden in de voorbeeldweergave van Windows verkenner; “Het bestand is niet gevonden”

  • Contented
   aug 30, 2022

   Hi Steven, wat een mooie aanvulling. Dankjewel voor het reageren!
   Team Contented.

 4. Laukie
  aug 12, 2023

  Hoe werkt het nu precies? Kun je voor ieder woord dat je zelf gebruikt een Hastag (hekje) plaatsen, of moet het een officiele link zijn die verwijst naar….? Sorry, maar ben een digibeet en snap soms werkelijk niks van hoe Insta nu eigenlijk precies werkt.

  • Contented
   aug 17, 2023

   Hoi Hans,

   Wat goed dat je dit zo open vraagt en deelt in reactie op ons blog!

   Kortgezegd kun je #hashtags gebruiken om trefwoorden te indexeren op bijvoorbeeld X (voorheen Twitter), Instagram of andere socials. Je stelt zo jouw volgers eenvoudig in staat om je te volgen op dit thema of onderwerp. Je kunt ook specifiek zoeken op bepaalde hashtags waarin je geïnteresseerd bent. Op Instagram kun je klikken op de “#trefwoord” zodat je makkelijk posts kunt vinden die hierover gaan.

   Is het nu helder genoeg voor je?

   Team Contented

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...