Voer een zoekterm in

Wat doe jij met je foto’s: afdrukken of delen via social media?

Contented_Webcare_Apeldoorn

Wat doe jij met je foto’s: afdrukken of delen via social media?

Foto’s: tegenwoordig maken en uploaden wij er als mensheid miljoenen per dag. Er zijn cijfers bekend dat we dagelijks 350 miljoen foto’s via Facebook uploaden en 55 miljoen via Instagram. Gigantische aantallen die we terugvonden op de website van Marketingfacts. Professor of Media, Culture and Communication Nicholas Mirzoeff beweert zelfs dat we er in 2014 maar liefst 1 biljoen maakten met zijn allen. Een kwart van alle foto’s ooit, stelt hij. Deze bewering is nooit als feit aangemerkt, maar een statement richting ons als moderne mens is het wel. Wat doen we toch met al die foto’s? Alleen maar online delen? En willen we ze stiekem niet toch het liefst in een lijstje?

Het EPD versus het doktershandschrift

Wat een overgang, horen we je denken. We maken even een vergelijking met de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier – het EPD. We geven het toe: het is geen ‘breaking news’, maar we willen er toch een alinea aan wijden.

Met de invoer van het EPD een aantal jaren geleden, is een erg mooi fenomeen aan het verdwijnen of inmiddels uitgestorven: het handgeschreven doktershandschrift. Waar huisartsen of specialisten vroeger nog van die heerlijk onduidelijke handgeschreven recepten uitschreven, heeft dit heden ten dage plaatsgemaakt voor een digitaal schrijven in het elektronisch patiëntendossier. Wij vonden dat met zijn allen destijds erg jammer, ingewikkeld en moeilijk. Ook wij. De SEO tekstschrijvers van Contented hebben namelijk ook nog altijd ouderwets pen en papier bij zich; we schreven dat al eerder. Maar uiteindelijk – nee – willen we allemaal niet meer terug naar de papieren tijd. We moeten met zijn allen door, de techniek gaat verder en wij gaan mee. Al duurt dat soms even.

De gulden of de euro

Nóg een vergelijking.  De gulden versus de euro. 1 januari 2002 werd de euro ingevoerd in Nederland. We rekenden met zijn allen dagelijks nog om naar die geliefde, fijne gulden. Vermenigvuldigen met 2,20371; we deden het massaal. Het hele land stond op de kop! Inmiddels zijn we er allemaal aan gewend. Europees betalen met 1 muntsoort is handig, vooruitstrevend en efficiënt. We willen niet anders meer. Verandering doet dus pijn, maar is soms nodig om verder te komen.

Dus: foto’s afdrukken of online delen?

Goed. Terug naar de foto’s. Delen we die met zijn allen online of lijsten we ze nog ouderwets in? Hiervoor geldt hetzelfde. 80% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder is in het bezit van een smartphone. Hiermee fotograferen we naar hartenlust. De selfies, panoramashots en filters zijn niet aan te slepen. Alles wordt opgeslagen in de cloud en we delen de foto’s massaal op Facebook, Instagram, Snapchat en allerlei andere sociale media.

In het begin moesten we met zijn allen enorm omschakelen op dit gebied. Toegegeven; soms is het nog steeds niet fijn als er onverwacht foto’s online opduiken van jezelf op momenten dat je dat liever niet wil. Maar toch wennen we er met zijn allen langzaam aan dat alles via foto’s, filmpjes of andere manieren online gedeeld wordt. De waarde ervan neemt dan ook af. Een foto die vandaag trending is of viral gaat, is morgen alweer ingehaald door een andere ‘bizarre foto’.

Mijmeren

Wat met het papieren patiëntendossier en de gulden is gebeurd, gaat echter nooit met de oldschool papieren foto gebeuren. Dat is onze voorspelling. Foto’s afdrukken en inlijsten is en blijft van alle tijden. Dat gaat niet veranderen. De websites waar je foto’s kunt inlijsten, afdrukken, op aluminium kunt persen of op glazen platen kunt laten drukken schieten als paddenstoelen de grond uit. We zijn erg gehecht aan het ouderwetse lijstje op de WC en op het nachtkastje. Zo’n afgedrukte foto staat toch het mooist en ondertussen delen we via social media met zijn allen nog wat andere kiekjes. Doe je mee?

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...