Voer een zoekterm in

5 bespaartips als je je eigen bedrijf gaat beginnen!

Een eigen bedrijf starten - Contentedblogt

5 bespaartips als je je eigen bedrijf gaat beginnen!

1 op de 15 Nederlanders is ZZP’er. Een eigen bedrijf beginnen heel iets magisch, iets gaafs. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Niet meer om half 7 beginnen, een wekker zetten of orders van de baas uitvoeren. Dat klinkt allemaal heel verleidelijk en misschien heb je zelf ook al wel eens met de gedachte gespeeld. Met je eigen KvK-nummer de wereld in. De werkelijkheid is anders. Althans, voor een groot deel. Ondernemen is hard werken. Risico’s inschatten, ermee dealen en tegenslagen managen. Een eigen zaak starten is mooi en lelijk tegelijk. Een bedrijf oprichten kost een hoop geld. Zuurverdiend geld dat je investeert in je eigen bedrijf. We geven je in dit blog 5 bespaartips tijdens de start van je onderneming.

1. Ontwerp je eigen logo

Een logo is een belangrijk onderdeel van je imago. Een professioneel logo bepaalt de uitstraling van je bedrijf. Zowel online als offline. Met je logo maak je visueel wat je wil zijn als bedrijf. Ons logo is een strak anagram. Alle letters van de bedrijfsnaam Contented, zijn verwerkt in het logo van Contented. We schreven al eerder een blog over het maken van een logo. Dit deden we aan de hand van ons eigen logo. Hoe is die tot stand gekomen? Als je het blog leest, kom je erachter dat wij vinden dat je een logo vooral niet zelf moet ontwikkelen. Laat dit over aan professionele designers, doe het niet zelf. Ook al bespaart het je nu geld, later kost het je alsnog knaken.

 

Logo Contented - www.contented.nl

Afbeelding 1: het logo van Contented

 

2. Maak je eigen WordPress website

Online zijn. Dat is toch waar het tegenwoordig allemaal om draait. Als je op het internet niet bestaat, doe je er niet toe. Een website maken is waarschijnlijk dan ook één van de eerste zaken die je gaat doen, als je een bedrijf start. Jouw onderneming online neerzetten is dan het hoofddoel. Jouw online visitekaart vormgeven. Nee! Dat is dus niet zo. Een website is een omzetmachine. Met je website haal je klanten binnen. Zie het als een kledingwinkel. Je loopt er binnen en wil verleid worden om die ene spijkerbroek te kopen. Misschien zelfs wel boven je budget. Want het vlees is zwak. Je zwicht voor de nieuwste trend, versus de aanbieding opgestapeld vooraan in de winkel. Je website is ook zo’n winkel. Zorg ervoor dat jouw bezoekers verleid worden om bij jouw kersverse bedrijf te kopen: geld uit te geven. Dat is jouw bestaansrecht. Zelf een website maken – in elkaar zetten – is dan niet ons advies. Het levert je misschien nu een kleine besparing op, maar een goed werkende, technisch zuivere website gaat je geen windeieren leggen. Investeer erin!

3. Schrijf je eigen webteksten!

Inmiddels heb je waarschijnlijk wel begrepen dat dit blog weergeeft hoe wij vinden, dat je een basis neer moet zetten als je een eigen bedrijf start. Bespaar niet op de bepalende factoren. Ook al zijn er zoveel tools die je helpen bij het maken van logo’s of websites. Doe het niet zelf. Laat het doen. Door mensen die er verstand van hebben. Hetzelfde geldt voor het schrijven van teksten voor op je website. Het is een vak. Goede webteksten schrijven doe je met twee gedachten in je hoofd. Je schrijft ze voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachines (Google). SEO – zoekmachine optimalisatie – is hier een onderdeel van. Dit is een kunst en moet je uitbesteden aan tekstschrijvers die er kijk op hebben. Klooi niet zelf aan met teksten als “over ons”, “welkom op de website van…” en andere dooddoeners. Laat rake teksten maken door een extern bureau met professionele copywriters. Doe het vooral niet zelf, dat kost je op den duur  méér dan de investering die het vooraf van je vraagt.

4. Stockfoto’s kopen

Nu horen we je denken: “nu gaan ze waarschijnlijk zeggen dat je foto’s moet laten maken door een ervaren en professionele fotograaf”. Klopt. Een goede fotograaf maakt foto’s die bij je onderneming passen. Beelden en visuele uitspattingen op je website, stralen veel uit. Het valt op en moet passen bij je image. Offline en online.

Grote valkuil is het gebruik van zogenaamde stockfoto’s. Waarom? Foto’s van modellen met witte glimlachen, strak getrimde baardjes, perfecte kapsels en veel te bruine huidtinten. Dit moet je niet willen op je website. Mensen kennen deze plaatjes allemaal al lang. Dus ja, laat je foto’s maken door een echte fotograaf. Investeer hierin. Maar kies niet voor de standaard stockfoto’s, die je op elke website inmiddels al bent tegengekomen. Dat is zonde van je zuurverdiende geld. Zorg ervoor dat je foto’s aansluiten op jouw bedrijf. Kies voor maatwerk.

Stockfoto_kopen_doe_het_niet_Contented

Afbeelding 2: witte tanden, wie wil dat nou niet.

5. Social media ‘ernaast’ doen

In ons blog “social media: iemand moet dat gaan bijhouden”, schreven we al over de tijd die het kost om een socialmedia-account bij te houden en te managen. Vaak komt Facebook, Instagram of Twitter op de tweede plek als het gaat om het “in de lucht houden” ervan. Dat is zonde. Sociale media zijn belangrijk als het gaat om (lokale) naamsbekendheid en interactie met je klanten. Het is een ideaal middel om met je klanten in contact te komen of om met potentiële geïnteresseerden te communiceren. Jouw uitingen op social media kunnen worden gedeeld en zo een olievlek vormen in de regio waarin je je eigen bedrijf bent begonnen. Online marketing op sociale media is een vak. Dit doe je er niet even bij. Het is een dagtaak. Besteed het uit aan de mensen die er verstand van hebben en bespaar er niet op!

Een bedrijf beginnen kost geld. Het doen van investeringen hoort erbij. Doel is om deze investeringen uiteindelijk weer terug te verdienen. Dit lukt door hard te werken en de juiste keuzes te maken in dit spannende proces. Bespaar op de juiste aspecten. Door te besparen op online activiteiten als het bouwen van een website, logo, webteksten, fotografie of social media sla je de plank volledig mis. Dit is anno nu een must. Geef je budget verstandig uit, maar investeer in je online zichtbaarheid. Het helpt.

 

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...