Voer een zoekterm in

Een eigen bedrijf starten, heb jij het in je?

Een eigen bedrijf starten - Contentedblogt

Een eigen bedrijf starten, heb jij het in je?

Heb je wel eens overwogen om te gaan ondernemen, als ZZP’er te beginnen of een eigen zaak te starten? Je bent niet de enige die voor zichzelf is begonnen of gaat beginnen. Onze eigen Apeldoornse SEO tekschrijvers hebben die stap ooit ook gezet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is 1 op de 5 banen in Nederland een zelfstandigenbaan. Hoe doe je dat, zo’n eigen zaak oprichten? En wat voor persoonlijkheid moet je daarvoor hebben?

Voordelen van een eigen bedrijf

Laten we het om te beginnen, eens hebben over de voordelen van het zijn van eigen baas. Want als het al kriebelt, dan heb je bij deze een lijstje met bevestigingen waarom je het ‘gewoon eens moet gaan doen’.

 • Van niets iets maken, geeft je een heel trots gevoel
 • Je kunt je eigen tijd indelen
 • Je mag zelf (grote) beslissingen nemen
 • Zelf verantwoordelijk zijn voor jouw eindproduct
 • Je kunt jouw eigen stempel daarop drukken
 • Werken en vrij zijn wanneer jij dat wilt

Natuurlijk zijn er ook nadelen van het hebben van je eigen onderneming, maar die ga je hier niet lezen. Een echte ondernemer is zeker reëel, maar ziet in principe alleen maar voordelen, kansen en dichte deuren die open kunnen.

Het ondernemingsplan

Zonder een ondernemingsplan is het vrijwel onmogelijk om te beginnen met een eigen onderneming. Hierin bepaal je een aantal basiszaken waar je later op kunt terugvallen. Stel jezelf een aantal vragen. Wees kritisch en neem alleen met het beste antwoord genoegen. Daag jezelf uit om goed na te denken over jouw antwoord op de vraag. Jouw klanten gaan dat namelijk ook doen. Je kunt maar beter voorbereid zijn!

 1. Wat is het doel van mijn onderneming?
 2. Welk probleem los ik op met mijn eigen onderneming?
 3. Wat is die oplossing dan?
 4. Welke markt boor ik aan?
 5. Wie is/zijn mijn doelgroep?
 6. Wat is, wie zijn en wat doet de concurrentie?
 7. Welk product of welke dienst bied ik aan?
 8. Wat is mijn bedrijfs- en verdienmodel?
 9. Hoe zorg ik financieel gezien voor een goede start?

Eigenschappen van een ondernemer

Ondernemen is een vak. Ondernemen is risico nemen, vallen en opstaan, lef tonen en doorgaan waar anderen stoppen. Als je voor jezelf bepaald hebt dat je eigen baas wil zijn of ZZP’er wilt worden en je hebt een mooi plan geschreven, dan is het zaak om door te pakken.

Ondernemen is focus

Verken je markt en kader jouw business af. Zonder focus op jouw doelgroep en gestelde doelen kom je er niet. In je ondernemersplan ben je waarschijnlijk breed begonnen met denken. Alles kon, niks was te gek. Zie het als een foto van een breed landschap waarin je zo ver kunt kijken als je wilt, met veel bomen, hei, gras en een hele wijde omgeving. Jouw tweede foto moet afgekaderd zijn. Enkel en alleen een foto van dat bankje die je in die andere foto wellicht niet eens gezien hebt. Daar ga je je nu voor de volle 100% op focussen. Jouw prioriteiten liggen vanaf nu nergens anders.

Ondernemen is luisteren

Een ondernemer kan goed praten, kan goed verkopen maar luistert als de beste. Wat wil jouw klant eigenlijk zelf? Wat is zijn probleem? En hoe kan jij hem helpen dit probleem samen op te lossen? Vragen stellen, doortastend zijn en luisteren zijn eigenschappen waarmee een goede ondernemer zich kan onderscheiden van de rest.

Ondernemen is doorzetten

Het is belangrijk om als eigen baas je eigen krachten en kwaliteiten te kennen. Waar ben jij goed in? En wat zijn je mindere kanten? Als je dat weet, weet je wanneer je het moeilijk kunt krijgen. Die momenten gaan namelijk komen. Doorzettingsvermogen is onmisbaar. Werk volgens een plan. Daar kun je je altijd aan vastklampen op het moment dat het lastig wordt. Schakel hulp in zodra je het nodig hebt. Neem alleen genoegen met het beste.

Ondernemen is succes vieren

Vergeet niet dat ondernemerschap vooral leuk is. Het is hard werken, je hebt veel verantwoordelijkheden, je bent soms wat eenzaam, maar het is bovenal enorm inspirerend. Vier daarom je successen! Vier het feit dat je een mooie bedrijfsnaam hebt bedacht. Vier je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Vier het moment dat je je nieuwe website lanceert!

Ondernemen doe je (ook) online

Een onderneming kan anno 2016 eigenlijk niet meer zonder online activiteiten. Online zichtbaarheid is belangrijker dan ooit. Lees in ons blog of jij een zichtbare ondernemer bent. Dit vak kost namelijk veel tijd en daarom is Contented opgericht. Contented helpt je hier graag mee en ontzorgt jou op het gebied van het beheren van social media kanalen, het schrijven van een blog of het creëren van goede content voor jouw website.

Zullen wij jou helpen met deze klus? We horen het graag!

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...