Voer een zoekterm in

Wat is de juiste spelling van social media?

Socialmedia-uitbesteden

Wat is de juiste spelling van social media?

Social media, sociale media, social-media, socialmedia. Anno 2020 weet vrijwel iedereen wat we daarmee bedoelen. De spelling van dit fenomeen blijkt lastiger. De Nederlandse taal en spelling neemt steeds meer woorden uit de Engelse taal over. Vaak doen we dit goed, vaak ook verkeerd. Nederlanders vinden dit niet meer dan normaal en we groeien er tegenwoordig mee op alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar hoe schrijf je social media? Wat is de juiste spelling en hoe schrijf je woorden en samenstellingen zoals socialmedia-account of socialmediaplan? In dit blog geven onze schrijvers duidelijkheid.

Wat zijn sociale media?

Mocht het je opgevallen zijn: we spreken inderdaad in meervoud. Wat zijn social media? Je kunt ook de vraag ‘Wat is social media?’ stellen. Wij gaan uit van het principe dat media een meervoudig woord is. Het is het meervoud van het Latijnse woord ‘medium’. Dit gezegd hebbende: laten we beginnen bij het begin. Sociale media zijn de alom bekende online platforms waarop (zakelijke) gebruikers de interactie aan kunnen gaan met sociale netwerken of sociale kringen én waarop ‘delen’ een belangrijke factor is. Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat; we kennen ze allemaal. Ook zakelijk en in de Nederlandse gezondheidszorg gebruiken we anno 2016 steeds vaker social media. Het zijn en worden belangrijke online platforms om op aanwezig te zijn.

Social media of socialmedia?

We hebben ontdekt dat tekstschrijvers en bloggers voor wat betreft spelling en schrijfwijze, nog steeds  de varianten social media, social-media, sociale media en socialmedia door elkaar gebruiken. Contented doet daar ook aan mee. Wij zijn daar geen uitzondering op. In de zoekmachines zoals Google zoeken we namelijk met zijn allen op alle varianten spelling van ‘social media’. En aangezien wij op dit vakgebied gevonden willen worden en onze dienstverlening deels hebben gericht op dit fenomeen…

Contented_blogt_social_media_spelling

Afbeelding 1: de juiste spelling van ‘social media’. De Nederlandse variant ‘sociale media’ mag ook.

De juiste spelling van social media is met de spatie tussen de twee woorden. De Nederlandse variant ‘sociale media’ mag uiteraard ook. En dan hebben we ook nog de varianten met nóg een ander woord. Denk bijvoorbeeld aan de woorden account, platform, gebruiker, beleid in combinatie met het begrip social media. Het is om gek van te worden! Hoe schrijf je een samenstelling met het woord social media?

Samenstellingen

Maar wat nou als we een zogenaamde samenstelling van het begrip social media willen gebruiken of spellen? Samenstellingen worden in het Nederlands aan elkaar geschreven. Een samenstelling in de Nederlandse taal kunnen we het best omschrijven als een combinatie van twee (of soms meer) woorden, die samen één geheel (dus één woord) vormen. Denk aan bijvoorbeeld pedaalemmerzak. Leuk om te weten is dat ‘aan elkaar’ dan weer niet aaneen wordt geschreven. De regel is dat een combinatie van een voorzetsel + het woord elkaar los wordt geschreven. Denk aan; bij elkaar, aan elkaar, in elkaar enzovoorts. De Facebookpagina Signalering Onjuist Taalgebruik (SOS) ‘strijdt’ op een leuke manier tegen onjuist gebruik van de spatiebalk in de Nederlandse taal.

Hoe schrijf je socialmedia-account?

Dan door naar de zogenaamde samenstellingen met de term social media. Denk hierbij aan de woorden socialmediacampagne, socialmediaplan, socialmediabeleid, socialmediakanaal. Ook deze woorden schrijf je geheel aan elkaar, aaneen, of hoe je het ook noemen wil. In principe zónder streepje. Om de leesbaarheid te bevorderen wordt het toegestaan om soms een streepje te gebruiken. Een streepje is verplicht wanneer er een zogenaamde klinkerbotsing optreedt. Dan moet je een streepje toepassen. Denk aan de woorden socialmedia-account of socialmedia-activiteiten. De volgende link verwijst je naar een complete lijst van Engelse woorden in Nederlandse samenstellingen. Voor als je een keer op een druilerige zondagmiddag niks te doen hebt.

Heb je nog vragen, aanvullingen of heb je een hulpvraag omtrent spelling aan ons? Laat het gerust weten!

 

 

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...