Voer een zoekterm in

Alles over de CTA: de ideale call-to-action button bestaat niet!

CTA-call-to-action-kleur-en-vorm-informatie-Contented

Alles over de CTA: de ideale call-to-action button bestaat niet!

CTA’s – oftewel Call-To-Action-buttons – zijn er in alle kleuren, vormen en maten. Een CTA is de button op een website, die voor actie moet zorgen. Vaak is het een bestelknop, contactknop of een knop om ‘iets’ aan te vragen. Doel van een call-to-action is conversie: jouw bezoeker moet gaan doen wat jij wil! Er zijn veel onderzoeken en artikelen te vinden over de call-to-action button. Contented geeft jou in dit blog een samenvatting van de informatie over de kleur van een call-to-action, de vorm van zo’n knop en de grootte ervan. Onze conclusie vooraf: de perfecte CTA bestaat niet.

Huisstijl & CTA

Het voornaamste doel van een call-to-actionbutton op een website, is het trekken van de aandacht van een websitebezoeker. Het kan zijn dat je de bezoeker op een bepaalde manier door jouw website wil leiden, of het kan zijn dat je met je CTA direct aanstuurt tot actie. Op de meeste websites maken bij de kleurkeuze van een call-to-action, gebruik van de kleuren van de huisstijl van de organisatie. Je ziet dit bijvoorbeeld bij Bol.com die ‘hun’ blauwe kleur toepassen in hun CTA. Daar is op zich niets mis mee. Het sluit immers aan bij de herkenbare look and feel van de bezoeker.

CTA-call-to-action-bol.com-contented

Afbeelding 1: CTA van Bol.com met hun typische blauwe kleur.

Contrast & CTA

Uit onderzoek blijkt dat rood, oranje, blauw en groen de meest effectieve kleuren zijn voor een CTA. Je moet echter wel goed opletten hoe je een CTA gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn van de kleuren. Het basisprincipe voor een goede CTA-button is dat deze contrasterend is ten opzichte van de achtergrond van de website. Op die manier valt de knop op en ben je geneigd erop te klikken. Weeg zodoende af of er voldoende verschil zit in de kleur van de CTA en de rest van de kleuren op de website.

De A/B-test

Het volgende is – zoals gezegd – goed om je te realiseren: de beste kleur button bestaat niet. De beste vorm en afmeting overigens ook niet. Een goede methode om erachter te komen welke CTA voor jouw bedrijf of onderneming werkt, is de zogenaamde A/B-test. Hiermee probeer je als het ware gestructureerd verschillende varianten uit. Het kost wat tijd en energie, maar het levert je anderzijds wellicht dus ook meer conversie op! Het proberen waard dus om op die manier de effectiviteit van je button te optimaliseren.

Denk bij het doen van de A/B-test ook aan de vorm en afmeting van de knop. Het blijkt bijvoorbeeld dat knoppen met afgeronde hoeken andere effecten hebben dan buttons met ‘harde hoeken’. Als een call-to-action teveel op een banner gaat lijken, sla je de plank ook mis. Dit lijkt weer teveel op een advertentie. Ook is het zo dat de grootte van de knop effect heeft. Vind hierbij dus de balans tussen opvallen en teveel opvallen. Meestal zijn CTA’s tussen de 100 en 400 pixels breed.

Wat zet je erin?

De tekst in de knop is belangrijk. De bezoeker moet weten wat hij of zij kan verwachten als er op de knop geklikt wordt. In principe is het niet erg als de tekst wat lang is, maar een korte tekst werkt vaak het beste. De tekst “boek uw SEO training hier” laat niets te raden over. Hij is wellicht wat lang, maar je weet wel direct dat je een SEO-training kunt boeken, als je op de knop klikt. Zorg er wel voor dat de tekst aansluit bij de rest van je website. Een eenduidige schrijfstijl zorgt voor herkenning en kan zorgen voor actie. Ook is een beschrijvende vorm vriendelijker dan een dwingende vorm: “boek nu uw training” klinkt heftiger van “training boeken”.

CTA-call-to-action-kleur-en-vorm-blogabonnement-Contented

Afbeelding 2: CTA van Contented. Een contrasterende groene kleur en duidelijke tekst.

Kortom: een CTA is maatwerk

Een goede call-to-actionbutton is belangrijk op je website. Het uitvinden wat het beste werkt, kost tijd en energie. De ideale kleur, vorm en afmeting bestaat niet. Wel is het dus zo dat de kleuren rood, oranje, blauw en groen het meest aansluiten bij de meeste doelgroepen. Hulp nodig of vragen over het maken van een goede call-to-action? Vraag het ons, we helpen graag!

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...