Voer een zoekterm in

Wat zijn de meest gebruikte zoektermen rondom het coronavirus?

Tekstschrijver_worden_Apeldoorn_bomen_bos_zien

Wat zijn de meest gebruikte zoektermen rondom het coronavirus?

De herfst komt eraan. De afgelopen zes maanden hebben in de wereld – en dus ook in Nederland – in het teken gestaan van COVID-19 oftewel het nieuwe coronavirus. Virologen, prof. dr. Diederik Gommers, politici, aanhangers, tegenstanders: allemaal hebben we er in ons land kennis van en een mening over. Tegelijkertijd moest er een nieuwe bondscoach worden aangesteld en vloog Koning Willem-Alexander naar Griekenland, maar zelfs dát leek ondergeschikt aan het verkondigen van je mening omtrent het virus. Wat ons als tekstschrijvers en bloggers opviel, is dat hier enorm veel nieuwe woorden en termen over zijn geïntroduceerd. We maakten een top 10: leesvoer voor in de herfst.

1. Raamzwaaien

Tijdens de landelijke intelligente lockdown (ja, dat is er eigenlijk ook ééntje), konden we vrijwel niet bij elkaar op visite. Raamvisite was dan de enige oplossing. Of zwaaien vanaf het balkon, vanachter het raam, het kuchscherm of vanuit de auto. Creatieve oplossingen om elkaar tijdens de lockdown toch een sociaal hard onder de riem te steken.

2. Mondkapjesplicht

Mondmaskers, mondneusmaskers of mondkapjes: moet je ze nou wel of niet dragen en helpen ze nou wel of niet om het virus “eronder te krijgen” zoals Mark Rutte dan in elke persco zo mooi benoemd. Desalniettemin laait de discussie op of er een plicht moet komen om deze dingen te dragen. En als je ze dan draagt, ruim ze dan op en voorkom zwerfkapjes. En uiteraard een welbekende discussie aangewakkerd door Famke Louise over het meedoen omtrent het naleven van de maatregelen: #ikdoenietmeermee. Wat vind jij? Of #doejijnietmeermee?

3. R-getal

Het R-getal oftewel het reproductiegetal is het aantal mensen dat besmet wordt door één besmettelijk persoon. Besmettelijk dus. Dit is het getal waar de overheid op stuurt. Ga je bijvoorbeeld boodschappen doen – niet hamsteren! – dan kom je zo vijftig mensen tegen. Het R-getal kan bij simpele activiteiten zo omhoog schieten. Houd hier dus rekening mee. Good old Irma Sluis heeft dit fenomeen hamsteren ook voor onze dove en slechthorende medemensen toegelicht en uitgebeeld in gebarentaal. Ze werd en wereldberoemd in Nederland door. Heb jij last van hamster-shaming?

4. Hoestschaamte

Hoesten of niezen, niemand doet het tegenwoordig nog graag. Voor je het weet krijg je een gekke blik naar je toe geworpen. Het niescolbert of de niesnis zorgen ervoor dat je onbezorgd kunt hoesten. Je hoeft je hier dus niet voor te schamen.

5. Mascné

Om het virus in te dammen – ook een mooie! – dragen we dus mondmaskers op sommige plekken. Maar wist je dat de Leco’s van ons land hier helemaal niet blij mee zijn? Je vergroot hiermee de kans op pukkels, bultjes en andere oneffenheden op je kin, rondom je mond of in die regio. Mascné. Het is een modeterm die niemand in 2020 aan zag komen. Waarschijnlijk zijn er al crèmes in de maak of reeds in de verkoop.

6. Anderhalvemetermaatschappij

Het past niet eens in de alinea. Bewust dus. Deze kon natuurlijk niet ontbreken. Houd afstand, houd vol, samen krijgen we het virus onder controle. Het is natuurlijk wel zo! Zorg ervoor dat je afstand houd en áls je elkaar dan groeten wil, maak dan gebruik van de voetgroet of ellebooggroet.

7. Coronamoeheid

Samenstellingen. Je ziet ze veel. Met name uiteraard met het woord corona erin verwerkt. Maar woorden als thuisquarantaine of zelfisolatie zijn woorden die we veel tegenkomen. De betekenis laat zich raden. We zijn er allemaal wel een beetje klaar mee, met dat virus. “Maar het virus nog niet met ons”, is dan wat Hugo de Jonge ons voorschotelt. Laten we met elkaar volhouden en hopen op een passend vaccin.

8. Juichpolitie

“Gewoon je bek houden”, aldus onze premier. Stadions, publiek bij de voetbal: het is uit den boze. Kwam er nou wel of niet juichpolitie om hier op toe te zien? Het antwoord was nee, echter publiek bij sportevenementen leek toch niet zo’n goed idee.

9. Corona-app

Komt die er nou wel of niet? En hoe zit het eigenlijk met de privacy? Weet zo meteen heel Nederland dat er iemand een coronababy verwacht? De app die ons land moet helpen om het virus in bedwang te krijgen, werd zeer bekend en is inmiddels vaak gedownload.

10. Coronakilo’s

De herfst en de winter komen er weer aan. En eerlijkheidshalve moeten ook wij als schrijvers en bloggers bekennen, dat het vele zitten ons niet in de koude kleren is gaan zitten. Coronakilo’s: ze vlogen eraan. Ondanks de social distancing hebben we het toch gezellig gemaakt op de momenten dat het kon. Laten we zeggen, blijf gezond! Proost op het leven!

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...