Voer een zoekterm in

Alles over linkbuilding; een kwestie van loon na werken

Linkbuilding_Contented_wat_is_linkbuilding_2016

Alles over linkbuilding; een kwestie van loon na werken

Linkbuilding. Een populaire term die anno nu niet meer weg te denken is uit de onlinemarketingstrategieën van veel bedrijven. Wellicht heb je zelf ook wel eens gezocht naar informatie over het fenomeen linkbuilding. Linkbuilding ondersteunt jou bij dat andere moderne ‘begrip’: zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO. Het helpt jouw website hoger te scoren in de gratis zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Dat is absoluut waar. Het schrijven van waardevolle webteksten (content) helpt daarbij. Maar hoe werkt het nou precies? Wat is linkbuilding? En hoe kom je aan die ‘links’? Contented zocht het uit en schreef het voor je op!

Wat is Linkbuilding?

Aan de term linkbuilding kun je eigenlijk al zien wat het inhoudt: het bouwen van links. We onderscheiden drie soorten links, waarvan het verstandig is om ze alle drie op orde te hebben:

  • interne links
  • outbound links
  • inbound links

Interne links zijn links binnen je eigen website. Hiermee vertel je Google als het ware waar de pagina’s op jouw eigen website over gaan en wat er te vinden in op de pagina achter de link. De linktekst (anchortekst) is hierbij doorslaggevend in SEO-land. Outbound links zijn linkjes die vanuit jouw site verwijzen naar andersmans website. Inbound links zijn verwijzingen van andere websites naar jouw site. Een doel van linkbuilding kan zijn om zoveel mogelijk uitgaande links van andere sites naar jouw website te verkrijgen, daarover gaan we het hebben in dit blog. Verderop komen we nog te spreken over de waarde van de links.

12 points goes to…

Zoekmachines zoals Google zien de links naar jouw website als het ware als ‘stemmen’. Als een website veel verwijzingen krijgt vanuit andere websites, dan is het blijkbaar zo dat men jouw website interessant, belangrijk of een autoriteit vindt. Websites waar veel naar verwezen wordt, waardeert Google hoger dan websites waar minder naar verwezen wordt. Op de website van Contented staat bijvoorbeeld veel informatie over de voordelen van bloggen, de waarde van SEO tekstschrijvers en het uitbesteden van socialmediabeheer. Google waardeert inkomende links, net als de kwalitatieve informatie en tevens het feit dat we er periodiek over bloggen. Daarmee voeg je continue nieuwe interessante content toe aan de site. Door deze factoren scoor je met je website hoger in de zoekmachine op jouw vakgebied. Kortom: linkbuilding is het verzamelen van zoveel mogelijk stemmen (externe linkjes) voor jouw website.

Voor zover op dit moment bekend, worden links vanuit sociale media richting websites niet meegenomen in de Google-algoritmes en dus ook niet in de ‘ranking’. Wel zorgen socialmediakanalen uiteraard voor online zichtbaarheid, binding met je doelgroep en interactie met je (potentiële) klanten.

Waardevolle content creëren

Linkjes verzamelen dus. Hoe doe je dat dan? Het creëren van waardevolle content is een vereiste bij het verkrijgen van deze externe links. Interessante webteksten waar informatie in staat voor je doelgroep en voor andere geïnteresseerden. Daarmee word je op jouw vakgebied als het ware een autoriteit. Bloggen en SEO webteksten helpen daarbij. Door het schrijven van kwalitatieve content krijgt jouw website aanzien,  verwijzen mensen daarnaar en wordt hij uiteindelijk hoger gewaardeerd in Google. Verwijst men naar webpagina’s die wat ‘dieper’ in jouw website liggen, dan noemen we dat deeplinks. Dit soort links wegen zwaarder in de waardering van Google en daarmee zijn ze dus positief in de ranking in de gratis zoekresultaten (SEO).

Influencers & waardevolle links

Erg belangrijk is om bij linkbuilding te beseffen wanneer een link naar jouw website waardevol kan zijn. Simpel gezegd is het zo dat wanneer Google een website hoog waardeert en jij van die site vervolgens een link ‘ontvangt’, dat jouw site daardoor ook hoger gaat ‘ranken’. Websites met een hoge PageRank zijn meestal zogenaamde ‘influencers‘: invloedrijke bedrijven of personen in de markt. Websites met een zogenaamde lagere PageRank hebben dus ook minder waarde voor jou om links van te krijgen. Bedenk dus vooraf goed of een outbound link voor jouw website waardevol is. Ga in elk geval nooit betalen voor je links, dat werkt niet en het kan zelfs leiden tot verwijdering uit de zoekresultaten van Google.

Hamvraag; hoe kom je aan die links?

Linkbuilding kost een hoop tijd en energie. We weten er alles van. Het is niet het meest inspirerende en creatieve werk dat je kunt bedenken. Het vergt discipline! Uiteindelijk werpt linkbuilding echter wel degelijk vruchten af. Het kan je klanten opleveren. Hoe kom je nou aan die links? We geven je een aantal ideeën:

  • Creëer – zoals gezegd – waardevolle content
  • Meng je in discussies op interessante communities
  • Word gastblogger op een gerenommeerde website
  • Mail jouw influencers dat je links wilt ontvangen (een brutaal mens heeft de halve wereld)
  • Verstuur persberichten of nieuwsbrieven
  • Deel jouw content of blogs op social media (dat zorgt voor groter bereik en wellicht voor verwijzingen)

Schoolvoorbeeld van linkbuilding

Het verzamelen van links kan dus uiteindelijk ook best leuk zijn. Het levert jou namelijk resultaat op voor jouw onderneming of eigen bedrijf. Je website wordt beter gevonden in zoekmachines zoals Google. Daarnaast kun je ervan profiteren dat je in contact komt met “collega-ondernemers” zodra je om een inkomende link vraagt! Linkbuilding kan je op die manier mooie en interessante connecties opleveren, je creatieve netwerk groeit en je kunt elkaar op die manier online verder helpen. Zo zijn de diensten van Contented op de site van marketingbureau Creators Connect zichtbaar. Een mooi en typisch voorbeeld van linkbuilding.

Kortom: linkbuilding helpt jou bij het online zichtbaar worden, het helpt jou scoren in de gratis zoekresultaten en het kan je op die manier uiteindelijk meer omzet opleveren. Wil je reageren, meer informatie krijgen over linkbuilding, heb je hulp nodig bij linkbuilding of wil je gewoon eens een woordje wisselen? We horen het graag.

Geen reacties

Plaats een reactie

Hallo, ik wil graag reageren op dit blog. Ik vind namelijk dat ...